Professionele opvang voor uw kind

Ruimte als 3e pedagoog

17 apr 2018

Door de ogen van een kind naar de inrichting van onze kindercentra kijken. Dat doen we bij elke verbouwing of nieuwbouw. Wij hebben immers een uitgesproken visie op wat wij willen dat kinderen in die ruimte gaan doen. De inrichting bepaalt wat er gebeurt.

Visie zichtbaar en voelbaar

Dit bedoelen we met ‘de ruimte als 3e pedagoog’; de visie is zichtbaar en voelbaar in de ruimte. Het is een plek voor inspiratie, waar kinderen nieuw spel kunnen ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen.

Bijvoorbeeld bij het Max Havelaar Kindcentrum in Delft

Niet alleen voor de ouders, maar zeker ook voor de kinderen is het gelijk “thuiskomen” in het verbouwde kindcentrum. Het is opvallend hoe snel de kinderen zijn gewend. De ruimtes stralen rust uit, maar nodigen ook uit tot spel; door de plastic pijp laten kinderen eindeloos balletjes, legoblokjes en auto’s rollen. In het kinderdagverblijf is de natuur overal terug te vinden: in het tuinatelier en ook in de nieuwe natuurlijke buitenruimte met een geweldige plantentunnel, een modderkeuken en een grote zandbak. In de glazen corridor zijn moestuinbaken waar de kinderen tuinieren, maar er is ook een klein podium voor activiteiten. Binnenkort komt er nog een vlindertuin. De peutergroep heeft ‘ontdekplekjes’ zoals de waterbron, waar de kinderen spelen met water en drijvend materiaal. Of de lichttafel die uitnodigt tot onderzoekend spelen.

Max Havelaar Kindcentrum in Delft

De BSO is ingericht rond de pijlers natuur, cultuur en wetenschap. Zo vinden de kinderen het ontzettend spannend om in het techniekatelier een oude televisie uit elkaar te halen. Hun vingers jeuken als ze de rekken zien met bakjes met de meest wonderlijke materialen als veren, kurken, moertjes en magneetjes. Of insecten bestuderen in het Tuinatelier. In het Cultuuratelier is alle ruimte voor cultuur met een piano en blokfluiten. Hier ligt een prachtig groot kleed op de vloer; de kinderen worden uitgenodigd om dit als podium te gebruiken en we zien ook dat dit gebeurt. Op het kleed ben jij de artiest;  kinderen staan anders, doen anders. Het werkt echt!

Neem een kijkje bij Max Havelaar.